Σχετικά με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού και την καταδίκη ακραίων συμπεριφορών.


 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 17.2.2021

Κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο νησί μας, όλοι εμείς που μας εμπιστεύτηκε η πλειοψηφία του ικαριώτικου λαού να τον εκπροσωπούμε, αισθανθήκαμε την υποχρέωση κι αναλάβαμε το καθήκον να κάνουμε ό, τι περνάει από το χέρι μας για το καλό του τόπου μας, αφενός σεβόμενοι το θεσμικό μας ρόλο κι αφετέρου εκμεταλλευόμενοι τη μοναδική ευκαιρία που μας δόθηκε μέσα από έναν άκρως εποικοδομητικό διάλογο να εκθέσουμε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν στην Ικαρία και να ζητήσουμε να δρομολογηθούν λύσεις.

Από την έλλειψη ιατρικού προσωπικού στις υγειονομικές μονάδες του νησιού έως τις δυσκολίες στη μετακίνηση των μαθητών, την υποστελέχωση του Δήμου σε επιστημονικό προσωπικό, την ενίσχυση για την πορεία των ήδη ενταγμένων έργων στο Φιλόδημος Ι και ΙΙ αλλά και την ένταξη νέων σε χρηματοδοτικά εργαλεία, την ανάγκη επιπλέον χρηματοδότησης του Δήμου και τη μείωση του ΦΠΑ, την αναπτυξιακή προοπτική των λουτροκαταστημάτων, την αναβάθμιση του αεροδρομίου,την ολοκλήρωση των λιμένων Ευδήλου και Αγ.Κηρύκου, την αποκατάσταση των αλιευτικού καταφυγίου στο Καραβόσταμο.

Τονίσαμε ιδιαίτερα την ανάγκη συνδρομής στην ολοκλήρωση των διαδικασιών σχετικά με τη δημιουργία ΧΥΤΥ αλλά και τη μεταφορά των απορριμμάτων μέσω του Φόδσα Χίου παράλληλα με το κλείσιμο και την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ. Ζητήθηκε λύση για το θέμα των βιολογικών που αποτελεί σοβαρό εμπόδιο στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού αλλά και τη γραφειοκρατικά μετέωρη λειτουργία τους. Επισημάνθηκε το πρόβλημα της ποιότητας και της επάρκειας του νερού και συζητήθηκαν έργα όπως το φράγμα στα Αρνοπέζια όπως επίσης και του υπερπληθυσμού στην κτηνοτροφία, οι αρνητικές του επιπτώσεις στον υδροφόρο ορίζοντα και η ερημοποίηση καθώς και η δυνατότητα χρηματοδότησης δημοτικού σφαγείου. Μιλήσαμε για έργα πολιτισμού όπως η ανάδειξη του Κάστρου του Κοσκινά και των μονοπατιών, για θέματα του οδικού μας δικτύου και την αποπεράτωση αξόνων όπως οι Περδίκι-Αεροδρόμιο, Μαγγανίτης-Καρκινάγρι και Στελί-Φραντάτο-Ράχες, αλλά και για έργα αναπτυξιακά όπως η δυνατότητα κατασκευή σήραγγας (τούνελ ) που θα ενώνει το Καραβόσταμο με τον Ξυλοσύρτη, το Βορρά με το Νότο σε 20’.

 

Την ώρα που προσπαθούσαμε να κερδίσουμε ό,τι μπορούσαμε από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού, όπως θα πράτταμε με τον οποιοδήποτε κατείχε αυτό το αξίωμα οποιασδήποτε πολιτικής παράταξης, μια μερίδα συμπολιτών μας (όπως και κατά την επίσκεψη του Υφυπουργού της Κυβέρνησης Σύριζα κ. Πολάκη πριν ενάμισι περίπου χρόνο με σκοπό να εγκαινιάσει ένα όνειρο των Ικαριωτών, τον αξονικό τομογράφο) μπέρδεψε την διαμαρτυρία με την αγένεια και πρόβαλλε σε όλη την Ελλάδα πώς εννοεί την Ικαριώτικη φιλοξενία, βρίζοντας και κάνοντας χειρονομίες, προς τον πρωθυπουργό ως θεσμό, προς συμβούλους, αντιδημάρχους και το Δήμαρχο Ικαρίας προσωπικά.

Η Ικαρία μπορεί να είναι ένας φτωχός τόπος, αλλά τα ήθη και τα έθιμά της ποτέ δεν είχαν εκπτώσεις. Ειλικρινά κατανοούμε όλους αυτούς που έχουν την πολυτέλεια -πολλά χρόνια τώρα- να οραματίζονται πώς θα σώσουν τον κόσμο και θα αλλάξουν την κοινωνία συθέμελα, ασχέτως αν τελικά το πραγματοποιήσουν. Εμείς αυτού του είδους την πολυτέλεια δεν την έχουμε ούτε την είχαμε ποτέ αλλά και το σημαντικότερο δεν την υποσχεθήκαμε σε κανέναν. Σε παράλληλους βίους με τους δικούς τους, εμείς ζούμε, εργαζόμαστε, αγωνιούμε μαζί με τους υπόλοιπους Καριώτες και αφουγκραζόμαστε ο ένας τα προβλήματα του άλλου΄ του συγγενή μας, του γείτονά μας, του συναδέλφου μας αλλά και τα προβλήματα του τόπου που μας ανέθρεψε. Κυρίως όμως σεβόμαστε αυτόν τον τόπο και μαζί με αυτόν τα ήθη του, τον πολιτισμό του, τους κατοίκους και τους επισκέπτες του.

Τουναντίον, δε μας περισσεύει κανένας απολύτως σεβασμός για όποιον αδυνατεί να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ διαμαρτυρίας και τραμπουκισμού και για όποιον στο όνομα του Ικαριακού λαού υποσκάπτει κάθε σοβαρή προσπάθεια που γίνεται για το καλό του νησιού μας, εξυπηρετώντας πολιτικές σκοπιμότητες. Είναι δε πολύ λυπηρό ακόμα κι επικίνδυνο ότι μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, αν και τους ζητήθηκε μέσω κοινού ψηφίσματος, δεν διαχώρισαν τη θέση τους και δεν καταδίκασαν τα πέρα κι έξω από κάθε έννοια πολιτικού πολιτισμού ακραία γεγονότα που σημειώθηκαν κατά την υποδοχή του κυβερνητικού κλιμακίου στον Άγιο Κήρυκο και κατόπιν στο Κέντρο Υγείας Ευδήλου. Εκτιμούμε αν μη τι άλλο ότι έδειξαν έστω και τώρα, πριν να είναι πολύ αργά, τον τρόπο που οραματίζονται να διαχειριστούν την τύχη του νησιού μας.

 

Είναι προφανές για όποιον αγαπάει πραγματικά αυτόν τον τόπο πως η Ικαρία δεν έχει να κερδίσει τίποτα απολύτως από τέτοιες συμπεριφορές. Ο πολιτισμός και η πρόοδος δεν συντελείται από αγέλες που παράγουν άναρθρες κραυγές και πολεμικές ιαχές, αλλά ελεύθερα σκεπτόμενους ανθρώπους που παράγουν έργο.