Ο Δήμος Ικαρίας τιμά τη μνήμη των αγωνιστών του 1821


 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                             Ικαρία 25/3/2021

ΝΟΜΟΣ ΣΑΜΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Ταχ. Διεύθυνση: Άγιος Κήρυκος Ικαρίας

Τηλ. : 2275350401

Email: dak2@otenet.gr

 

Θέμα: Ο Δήμος Ικαρίας τιμά τη μνήμη των αγωνιστών του 1821

200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, της μεγαλειώδους στιγμής στην ιστορία του νεώτερου Ελληνισμού και σημείου έμπνευσης για υπομονή και αντίσταση σε καιρούς δοκιμασίας, όταν, κόντρα σε όλες τις πιθανότητες, οι πρόγονοί μας δεν δίστασαν να παλέψουν για τη λευτεριά τους και τη λευτεριά των μετέπειτα γενεών.

Το μήνυμα της 25ης Μαρτίου παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο ακόμη και σήμερα.

Ας τιμήσουμε τη μνήμη των αγωνιστών του 1821, γυρίζοντας νοερά τις σελίδες δύο αιώνων ιστορίας και ας διδαχθούμε όχι μόνο από τις μεγάλες στιγμές αλλά και από τα λάθη και τις παθογένειές μας .

Ας διατηρήσουμε την ιστορική μνήμη ως πηγή άντλησης δύναμης για την ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του σήμερα αλλά κι ως αισιόδοξη προοπτική μιας κοινωνίας που δοκιμάζεται από σύγχρονους «εχθρούς», και δεν σταματά να αγωνίζεται για διαχρονικές αξίες: το δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία, την αξιοπρέπεια.

Ας παραδειγματιστούμε από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, τους επώνυμους κι ανώνυμους αγωνιστές, γιατί απέδειξαν ότι ο αγώνας και η ισχυρή θέληση μπορούν να αλλάξουν, αυτό που κάποιοι άλλοι, επιδιώκουν να ορίσουν ως μοίρα μας.

Οι μέρες που διανύουμε είναι κρίσιμες. Εν μέσω μιας πανδημίας που απειλεί όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρο τον πλανήτη, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ένα αόρατο εχθρό. Είμαι σίγουρος ότι πάλι θα νικήσουμε και θα αποκτήσουμε ξανά την ελευθερία μας. Κι αυτή η μάχη είναι των πολλών, όπως άλλωστε θα είναι και η νίκη που θα έλθει.

Μπορεί οι Έλληνες να αισθάνονται σήμερα «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», όμως όπως έγραψε και ο Διονύσιος Σολωμός:

«Μεγάλο πράμα η υπομονή!..

Αχ! μας την έπεμψε ο Θεός· κλει θησαυρούς κι’ εκείνη».

Χρόνια Πολλά

Ο Δήμαρχος Ικαρίας

 

                                                   Καλαμπόγιας Νικόλαος