Χωροθέτηση Δημοτικού Σφαγείου


ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΦΑΓΕΙΟΥ
 
 
ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ 5η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ.
Στην Ικαρία εδώ και πολλά χρόνια συντελείται μια συστηματική υποβάθμιση του περιβάλλοντος, αφού ένα μεγάλο μέρος του ορεινού όγκου του νησιού έχει μείνει «φαλακρό» εξαιτίας της ανεξέλεγκτης βόσκησης αμέτρητων αγελών αιγοπροβάτων, αποτελώντας ένα από τα σοβαρότερα περιβαλλοντικά προβλήματα του νησιού και δημιουργώντας άμεσο και ισχυρό κίνδυνο ερημοποίησης της Ικαριακής γης.
Για τη Δημοτική Αρχή, καθώς φαίνεται να εκλείπει κάθε περιθώριο ανοχής στο καθεστώς της ανεξέλεγκτης υπερβόσκησης και αποψίλωσης μεγάλων εκτάσεων γαιών στην Ικαρία, η δημιουργία και λειτουργία πιστοποιημένου σφαγείου με επαρκή δυναμικότητα προβάλλεται ως αναγκαία προτεραιότητα, αποτελώντας ένα σημαντικό βήμα-αν όχι το σημαντικότερο-για την αντιμετώπιση του φαινομένου του υπερπληθυσμού των αιγοπροβάτων στην Ικαρία και του αρνητικού αντικτύπου στη γη μας.
Παράλληλα, στηρίζεται η τοπική παραγωγή και πλαισιώνεται με την ανάλογη υγειονομική επάρκεια, συμβάλλοντας σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας του νησιού, αφού η λειτουργία σφαγείου παρέχει τις βασικές προϋποθέσεις για την εξασφάλιση της νομότυπης διαδικασίας σφαγής χωρίς καμία έκπτωση στην προστασία της δημόσιας υγείας και της υγείας των ζώων αλλά και την κάλυψη της ζωικής παραγωγής του νησιού και την παροχή διεξόδου στους παραγωγούς για την απομάκρυνση των ζώων τους με δυνατότητα αξιοποίησής τους (πώληση κρέατος, παραγωγή τυροκομικών προϊόντων κλπ), χωρίς να επιβαρύνονται με σημαντικό κόστος της ακτοπλοϊκής μεταφοράς των ζώντων ζώων για σφαγή σε άλλα σφαγεία, τη στιγμή μάλιστα που δεν λειτουργεί άλλο σφαγείο στο Νομό μας.
Καθώς καταβάλλεται προσπάθεια για συνεχή ενημέρωση των κτηνοτρόφων, ώστε να γίνει συνείδηση η ανάγκη προστασίας των εκτάσεων με ορθολογική χρήση για βόσκηση και κατάργηση της αποίμενης κτηνοτροφίας, αντιλαμβανόμαστε, όσο κι αν παλαιότερη προσπάθεια δεν τελεσφόρησε, ότι η ίδρυση και λειτουργία δημοτικού σφαγείου δίνει λύση μέσω της συντεταγμένης παραγωγής του ζωικού πληθυσμού στη μείωση των αποίμενων ζώων που βρίσκονται πάνω στο νησί σε μεγέθη συμβατά με τη βοσκοϊκανότητά του και στην αποσόβηση της περαιτέρω ερημοποίησης του τόπου μας, ενώ ταυτόχρονα οι παραγωγοί του Νησιού μας θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τη σπουδαία παράδοσή τους στην παραγωγή ασφαλών ζωοκομικών προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας.
Για το σκοπό της χωροθέτησης σφαγείου και λόγω της υψηλής συγκέντρωσης ζωικού κεφαλαίου ιδιαίτερα στη Δυτική Ικαρία ζητήθηκε η άποψη της Δημοτικής Κοινότητας Ραχών όπου σύμφωνα με την υπ. αριθ. 67/2020 ομόφωνη απόφαση γνωμοδοτεί θετικά στη χωροθέτηση Δημοτικού Σφαγείου στη θέση Στραβοκουντούρα της Δ.Ε. Ραχών.
Με όραμα και στόχο την αειφόρο ανάπτυξη του νησιού μας, ως μοναδική παρακαταθήκη που είμαστε υποχρεωμένοι να αφήσουμε στις επόμενες γενιές, έφτασε ο καιρός της από κοινού πορείας και δράσης γι’ αυτό και παρακαλώ το Δημοτικό Συμβούλιο να χωροθετήσει την δημιουργία Δημοτικού Σφαγείου στη δημοτική έκταση θέση Στραβοκουντούρα της Δ.Ε. Ραχών.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΛΑΜΠΟΓΙΑΣ