• 22753 50 401
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Έκθεση Φωτογραφίας από το αρχείο του Θέμη Σπέη


 

 

Aπό την Παρασκευή 7/8 εως και Κυριακή 16/8 το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΙΚΑΡΙΑΣ - ΙΚΑΡΙΑΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ διοργανώνουν  ' ΈΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ από το αρχείο του ΘΕΜΗ ΣΠΕΗ " με την συμμετοχή και του Ικαριώτη ζωγράφου Γιώργου Γεωργακόπουλου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του παλαιού Δημαρχείου.

 

Τα εγκαίνια θα γίνουν την Παρασκευή 7/8 και ώρα 9μμ.

Ο καλλιτέχνης Κώστας Γάκης θα παίξει στο πιάνο μουσική την βραδιά των εγκαινίων.

 

Οι φωτογραφίες αυτής της έκθεσης καλύπτουν ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, από τις αρχές της δεκαετίας του 1930 μέχρι και τις μέρες μας, δηλαδή κοντά 90 χρόνια.

Η κάλυψη είναι σποραδική, αν και προσπάθησα να καλύψω γεγονότα που είχαν κάποια επίδραση στη ζωή των ανθρώπων της Ικαρίας, όπως η λειτουργία του Γυμνασίου, η ίδρυση του Ικαριακού Νοσοκομείου και του Αεροδρομίου μεταξύ άλλων. Η εστίαση είναι στους ανθρώπους και αν και δεν θεωρώ τις φωτογραφίες έργα τέχνης, είναι αποτυπώματα μνήμης και χρόνου. Είναι αναμνήσεις και ιστορία μαζί αυτού του μικρού τόπου που ζούμε.

Πολλοί από τους ανθρώπους σε αυτές τις φωτογραφίες δεν είναι πια μαζί μας , αλλά όλοι τους , σύμφωνα με τις ικανότητες και την παιδεία τους , άφησαν αποτυπώματα αγάπης, δημιουργικότητας, χιούμορ κτλ. Τα όποια συνεχίζονται με τους ανθρώπους που είναι ακόμα μαζί μας . Εδώ μιλάω για ανθρώπους όπως ο πρώτος γιατρός του Ικάριου Νοσοκομείου Γ. Καρράς, ο αγροτικός γιατρός Θ. Θεοδωράκης, ο καθηγητής Δ. Μούγιαννης, ο Σίμος Τριπόδης, ο μουσικολόγος Δ. Θέμελης, ο Στ. Κονταξόπουλος και πολλοί άλλοι από τις φωτογραφίες.

Όπως είχε πει ο σπουδαίος Έλληνας ζωγράφος Δημοσθένης Κοκκινίδης ‘’Εξερευνούμε το παρελθόν και συλλέγουμε μνήμες’’ . Όταν κοιτάξει κανείς τις διαδρομές και τις διάφορες μορφές που παίρνουν οι ανθρώπινες ζωές , η επικράτηση του τυχαίου ‘έρχεται συνέχεια μπροστά μας – ολοφάνερο όταν κοιτάξει κανείς τις φωτογραφίες των Γυμνασιόπαιδων της δεκαετίας του 1930 που πέρασαν από τον φασισμό του Μεταξά στο συμμαχικό στρατό της Μέσης Ανατολής στην μεταπολεμική ΕΠΟΝ και τα περαιτέρω γεγονότα.

Θέμης Σπέης

 

Η έκθεση πραγματοποιείται από το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΙΚΑΡΙΑΣ – ΙΚΑΡΙΑΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ

και υπό την αιγίδα του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ και ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ και της υπουργού κας ΛΙΝΑΣ ΜΕΝΔΩΝΗ

 

 


© 2024 Δήμος Ικαρίας Beta Edition