• 22753 50 401
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Έναρξη Διαβούλευσης για το ΣΚΕΜ Ικαρίας


Ανακοίνωση για ολοκλήρωση ΣΚΕΜ Ικαρίας και συμμετοχή στη διαβούλευση

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι το Σχέδιο Καθαρής Ενεργειακής Μετάβασης (ΣΚΕΜ) Ικαρίας βρίσκεταιστην τελική φάση ολοκλήρωσης. Το ΣΚΕΜ εκπονείται από το Δήμο Ικαρίας με την υποστήριξη του Δικτύου Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ), τεχνικού συμβούλου του Δήμου, και του εταιρικού σχήματος διαχείρισης του χρηματοδοτικού μηχανισμού “European Islands Facility” (NESOI). Την ομάδα εκπόνησης συνέδραμε “τοπική ομάδα μετάβασης”, η οποία απαρτίζεται από πολίτες της Ικαρίας, παρέχοντας πληροφορίες για την υφιστάμενη κατάσταση αλλά και προτάσεις παρεμβάσεων που συνάδουν με τον χαρακτήρα του νησιού. Όπως έχει επικοινωνήσει ο Δήμος και στο παρελθόν, στόχος του είναι το ΣΚΕΜ να αντικατοπτρίζει το συλλογικό όραμα του νησιού για την κάλυψη αποκλειστικά των ενεργειακών αναγκών του από τοπικά διαθέσιμες ανανεώσιμες πηγές αλλά και για την ενίσχυση της ενεργειακά αποδοτικής κατανάλωσης ενέργειας.

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς, στο πλαίσιο προετοιμασίας του ΣΚΕΜ ο Δήμος Ικαρίας διοργάνωσεέναν σημαντικό αριθμό δράσεων στις οποίεςοι πολίτες της Ικαρίας είχαν την δυνατότητα να ενημερωθούν για την πρόοδο του έργου, αλλά και να εκφράσουν προβληματισμούς και προσδοκίες για το ενεργειακό μέλλον του νησιού. Αξίζει να αναφέρουμε τις ανοιχτές συναντήσειςμε θέμα τη διαδικασία ίδρυσης ενεργειακών κοινοτήτων που πραγματοποιήθηκαν στους μεγαλύτερους οικισμούς της Ικαρίας, καθώς και τις επισκέψεις μηχανικών του ΔΑΦΝΗ σε πολλά νοικοκυριά με σκοπό την πραγματοποίηση ενεργειακών αυτοψιών και συνεντεύξεων και την παροχή συμβουλών σχετικά με τις δυνατότητες μείωσης του ενεργειακού κόστους. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι στο πλαίσιο εκπόνησης του ΣΚΕΜ πραγματοποιήθηκε επίσκεψη της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) τον περασμένο Νοέμβριο με σκοπό τη διερεύνηση και αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού της Ικαρίας.

Φτάνοντας στην τελική φάση ολοκλήρωσης του ΣΚΕΜ, καλούμε τους πολίτες της Ικαρίας να συμμετέχουν σε ανοιχτή διαβούλευση προκειμένου να εκφράσουντις θέσεις και τις προτάσεις τους σχετικά με το τελικό περιεχόμενο του ΣΚΕΜ. Η διαβούλευση μπορεί να γίνει ανώνυμα και θα διαρκέσει έως την 31η Μαρτίου 2023.

Σας καλούμε όλες και όλους να συμμετέχετε, απαντώντας στο ερωτηματολόγιο που βρίσκεται στον παρακάτω σύνδεσμο. Στο 1ο μέρος ζητείται η παροχή γενικών πληροφοριών, ενώ στο 2ο μέρος περιλαμβάνονται ερωτήσεις που αφορούν το περιεχόμενο του ΣΚΕΜ. Εκτιμώμενος χρόνος απάντησης στο ερωτηματολόγιο 20’.

Η συμβολή όλων σας είναι εξαιρετικά πολύτιμη και καθοριστική για το μέλλον του νησιού μας!

https://www.surveymonkey.com/r/XLYGS5S

Στον κάτωθι σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε το πλήρες κείμενο του ΣΚΕΜ Ικαρίας, στην τελική του μορφή, όπως έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Ικαρίας.

https://ikaria.gov.gr/index.php?option=com_attachments&task=download&id=1974

Μετά την ολοκλήρωση της περιόδου διαβούλευσης, θα παραχθεί νέα τελική έκδοση του ΣΚΕΜ Ικαρίας, ενσωματώνοντας το μέγιστο δυνατό των προτάσεων της διαβούλευσης. Το τελικό κείμενο θα κληθεί να εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο και εν συνεχεία θα διατεθεί προς συνυπογραφή από συλλογικούς φορείς και πολίτες του νησιού.


© 2024 Δήμος Ικαρίας Beta Edition