• 22753 50 401
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕΙΩΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ


 
Ο Δήμος Ικαρίας συμμετέχει στις Δράσεις για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων και καλεί τους ελαιοπαραγωγούς των περιοχών Αγίου Κηρύκου, Ξυλοσύρτη, Χρυσοστόμου, Βαώνης και Πλαγιάς που έχουν κλαδέματα να επικοινωνήσουν με τον Δήμο στο τηλέφωνο 2275350401 μέχρι τις 25 Νοεμβρίου, για την τοποθεσία που βρίσκονται τα κλαδέματα τους, προκειμένου να προγραμματίσει μέσα στις επόμενες ημέρες την απομάκρυνσή τους από τους ελαιώνες. Οι ελαιοπαραγωγοί καλούνται να εναποθέτουν τα κλαδέματα στον κοντινότερο αγροτικό δρόμο ή στην άκρη του επαρχιακού δρόμου και όχι στο οδόστρωμα, για την αποφυγή κινδύνου ατυχήματος.
Επισημαίνεται ότι δεν πρέπει να γίνεται καύση των κλαδεμάτων στο χωράφι, γιατί:
• Εκλύονται τόνοι διοξειδίου του άνθρακα και επιδεινώνεται η κλιματική αλλαγή.
• Υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς.
• Εκλύονται επικίνδυνες ουσίες, μικροσωματίδια με καρκινογενείς πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες και αέρια συστατικά.
Τα κλαδέματα πρέπει να απομακρύνονται από στον ελαιώνα ή να γίνεται κλαδοτεμαχισμός για εμπλουτισμό του εδάφους. Έτσι μειώνεται η καύσιμη ύλη της περιοχής σε περίπτωση πυρκαγιάς το καλοκαίρι. Τέλος, τα κομμένα κλαδιά πρέπει άμεσα να απομακρύνονται και σε περίπτωση προσβολής από κάποια ασθένεια ή εχθρό και για την αποφυγή διασποράς ασθενειών στις υγιείς ελιές.
Ο Δήμος για τη φετινή χρονική περίοδο θα συγκεντρώσει τα κλαδέματα που θα δηλωθούν στις προαναφερόμενες περιοχές μέχρι τις 25 Νοεμβρίου και θα τα απομακρύνει από τους ελαιώνες.
Στο επόμενο διάστημα ο Δήμος θα χαράξει ειδική πολιτική διαχείρισης των κλαδεμάτων ελιάς και άλλων κλαδεμάτων (αμπέλου, καρποφόρων δέντρων), θα χορηγήσει πιλοτικά αρχικά οικιακούς κομποστοποιητές, και θα στηρίξει οποιαδήποτε πρωτοβουλία εκδηλωθεί για την αξιοποίηση των κλαδεμάτων που θα συγκεντρώνονται.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον κ. Ηλία Γιαννίρη για τη συνεργασία του και την ουσιαστική συμβολή του!
 

© 2024 Δήμος Ικαρίας Beta Edition