«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να συζητήσουμε το θέμα της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου και των δομών υγείας του νησιού μας. Ένα θέμα που απασχολεί διαχρονικά όλους τους Ικαριώτες μα και ταυτόχρονα παραμένει άλυτο.
Πρόσκαιρες κι αποσπασματικές ενέργειες, συζητήσεις, συγκεντρώσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας σε πλατείες, λιμάνια και υπουργεία αλλά και ψηφίσματα και ομόφωνες αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων όπως για παράδειγμα η 160/2015. Το αποτέλεσμα όλων αυτών θεωρώ πως το γνωρίζουμε όλοι. Αν είχαν τελεσφορήσει, σήμερα δεν θα είχε νόημα και σκοπό αυτή η συζήτηση.
Αναμφισβήτητα υπήρξαν και κάποιες ενέργειες που οφείλουμε όλοι ανεξαιρέτως να χαιρετίσουμε και αποδεικνύουν στην πράξη κι όχι στα λόγια πως όταν θέλει μια Κυβέρνηση ή ένας Δήμος μπορεί να παρέχει λύσεις, όπως η δημιουργία Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, ο Αξονικός Τομογράφος μα και η καθοριστική παρέμβαση του πρώην Δημάρχου κ. Χ. Σταυρινάδη στην επίτευξη της αυτοτέλειας του Νοσοκομείου μας και την αποτροπή συγχώνευσης με το Νοσοκομείου της Σάμου.
Συνάδελφοι,
στην προηγούμενη συνεδρίαση εξαντλήσαμε το θέμα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και απέναντι στο οποίο ταχθήκαμε κατά ως Δημοτικό Συμβούλιο. Ως Δήμαρχος θεωρώ ότι ο εμβολιασμός των υγειονομικών δε θα έπρεπε να αποτελεί υποχρέωση αλλά καθήκον και βασική προϋπόθεση για να ασκήσουν το έργο τους. Ένα έργο που θεωρώ ακράδαντα ότι είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα.
Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε στην αποψινή μας συζήτηση ότι η Δημοτική αρχή είναι και θα είναι απέναντι σε κάθε προσπάθεια εργαλειοποίησης του κρίσιμου ζητήματος της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου, καθώς δεν αποτελεί θέμα κομματικής αναμέτρησης αλλά ουσιώδες κίνητρο στο να παραμείνουμε όλοι στο νησί. Το δικαίωμα όλων μας στην υγεία υπερτερεί έναντι όλων των άλλων επιχειρημάτων. Άλλωστε τους Ικαριώτες αυτό τους απασχολεί. Όποιος προσπαθεί να προσεγγίσει το θέμα νοσοκομείο Ικαρίας αποκλειστικά με όρους εργασιακών δικαιωμάτων αποπροσανατολίζει εφήμερα και συμβάλει στη συντήρηση του προβλήματος. Γιατί ακόμα και αν κανείς από το υγειονομικό προσωπικό δεν είχε βγει σε αναστολή το πρόβλημα θα ήταν εδώ. Πρόβλημα θα είχε το νοσοκομείο ακόμα και με τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Λείπουν πολλοί περισσότεροι.
Το Νοσοκομείο νοσεί.
Συνάδελφοι αν θέλουμε να μιλήσουμε σοβαρά για την υποστελέχωση και τις λύσεις θα πρέπει να αναρωτηθούμε, τι είναι αυτό που κάνει τους Ικαριώτες να επιλέγουν το Ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο ακόμα και για αιματολογικές εξετάσεις;
Γιατί το νοσοκομείο μένει με τις ρετσινιές; Τις καταγγελίες για έλλειψη περίθαλψης; Πρόσφατα διαβάσαμε μια τέτοια ότι γιατροί δεν παρέχουν τις σωστές υπηρεσίες. Υπάρχουν βαθύτεροι λόγοι;
Γιατί χάνεται η εμπιστοσύνη του κόσμου που αποτελεί βασική προϋπόθεση για να περάσει ο οποιοσδήποτε δημότης το κατώφλι του νοσοκομείου;
Ακόμα και η τελευταία καταγγελία για πλαστούς εμβολιασμούς,
1) Αν είναι αλήθεια αναδεικνύει σάπιες νοοτροπίες, κάτι που είναι πρόβλημα ακόμα και σε υπερστελεχωμένα νοσοκομεία.
2) Αν δεν είναι αλήθεια, κάτι που θέλω να πιστεύω, θίγει τη συλλογική προσπάθεια για καλύτερο νοσοκομείο.
Παρατηρούμε για χρόνια προκηρύξεις για πλήρωση θέσεων στο Νοσοκομείο, όπως και η τελευταία με το χαρακτηρισμό του κατεπείγοντος για να διαπιστώσουμε κάθε φορά την ουσιαστική απροθυμία των ιατρών να έρθουν και να εργαστούν στην Ικαρία και τις δομές υγείας της. Ακόμα κι αν έρθουν ορισμένοι παραιτούνται, όπως στην περίπτωση του καρδιολόγου στο Κέντρο Υγείας Ευδήλου ή και αποσπώνται σε άλλες μονάδες, όπως η πρόσφατη απόσπαση της νεοδιορισθείσας παθολόγου στη Σύμη, γεγονός που προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία όλων των Ικαριωτών αλλά και της Δημοτικής Αρχής που εκτός των άλλων απάντησε με συμβολικό κλείσιμο των διοικητικών υπηρεσιών της.
Για τη δημοτική αρχή το πρόβλημα που συζητάμε σήμερα, δε λύνεται με ευχολόγια, δε λύνεται με απλή απαρίθμηση αυτών που ζητάμε, αλλά θα λυθεί αν συμφωνήσουμε στο τι πρέπει να κάνει ο Δήμος.
Παρ όλο που ο Δήμος δεν είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος για τη στελέχωση των δομών υγείας, θεωρώ ότι είναι χρέος μας απέναντι στους Δημότες να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε και ο τελευταίος Ικαριώτης να έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.
Παρακολουθώντας άλλα νησιά και άλλους Δήμους διαπίστωσα ότι προκειμένου να στελεχωθούν οι μονάδες υγείας τους παρέχουν κίνητρα. Σύμφωνα με το Άρθρο 43 του Νόμου 4368/2016 - Κίνητρα για άγονες − νησιωτικές περιοχές. Είναι δυνατόν να παρέχουμε κίνητρα σε ιατρούς να έρθουν στην Ικαρία.
Αναρωτιέμαι, γιατί ο Δήμος όλα τα χρόνια δεν προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το Νόμο που είναι σε ισχύ.
Σας προτείνω να δούμε μέσω του επόμενου προϋπολογισμού τη δυνατότητα τέτοιων κινήτρων. Ακόμα πρόσφατα υποβάλλαμε πρόταση στο Πράσινο Ταμείο για την ανακαίνιση του ακινήτου Ράπτη στα Θέρμα, κτίριο που θα είναι σύντομα έτοιμο. Προτείνω λοιπόν ήδη από σήμερα να δηλώσουμε ότι μπορούμε εκεί να φιλοξενούμε ιατρούς παρέχοντας κίνητρο στο να έρθουν στην Ικαρία.
Αν κάποιοι έχετε αντιρρήσεις λέγοντας ότι παρέχοντας κίνητρα μετακυλύουμε την ευθύνη του κράτους στους Δημότες, πρέπει να αναλογιστούν ότι σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μία αδιαπραγμάτευτη αλήθεια, καθώς η έλλειψη γιατρών ταλαιπωρεί τους δημότες και στερεί από τους Ικαριώτες την πρόσβαση στην υγεία.
Πρόσφατα διαπιστώσαμε ότι με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου μειώθηκε το επίδομα των επικουρικών ιατρών, διαφωνούμε και ζητάμε αύξηση, γιατί θα μπορούσε να λειτουργεί ως κίνητρο για τη στελέχωση του νοσοκομείου. Αυτό το επίδομα το λαμβάνουν οι γιατροί μας; Αν όχι γιατί;
Κάτι που σίγουρα πρέπει να διεκδικήσουμε είναι το να μετράει η υπηρεσία των επικουρικών ιατρών στο 5πλό στις άγονες περιοχές (και όχι 2πλό, όπως συμβαίνει τώρα). Θα επιδιώκουν έτσι να υπηρετήσουν ιατροί σε δυσπρόσιτες περιοχές, αφού με τον τρόπο αυτό θα ανοίγεται διάπλατα η πόρτα για ένα μεγαλύτερο νοσοκομείο.
Ζητάμε την πλήρη στελέχωση του δομών Υγείας του νησιού μας με όλες τις ειδικότητες που απαιτούνται.
Σας καλώ όλους απόψε να οικοδομήσουμε, να προσθέσει καθένας από εσάς οτιδήποτε νομίζει ότι μπορεί να βοηθήσει, ώστε να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα για το Νοσοκομείο μας. Ας αφήσουμε λοιπόν πίσω κομματικές γραμμές και ας βοηθήσουμε όλοι προς αυτή την κατεύθυνση».